Što su kolačići?

Kolačići (eng. cookies) su male datoteke koje se postavljaju na Vaše računalo putem web stranica  koje posjetite. Njihova upotreba je široko rasprostranjena kako bi web stranica mogla pravilno funkcionirati i kako bismo mogli dobiti poslovne i marketinške informacije od Vas. Kolačići koje koristimo na web stranici pomažu nam da Vam osiguramo bolje iskustvo na mreži, pamte vaše parametre i pomažu nam da poboljšamo web stranicu. Na primjer, kolačići omogućuju da web stranica zapamti koje proizvode imate u košarici, za pohranjivanje Vaših preferencijalnih odabira i postavki, za internetsko oglašavanje, borbu protiv računalnih prijevara, analiziranja performansi naših proizvoda i za ostale legitimne svrhe.

Ova politika kolačića („Politika“) pruža vam jasne i relevantne informacije o kolačićima koje koristi društvo Abela Pharm d.o.o., Nova cesta 136, Zagreb, OIB: 06865200992 (“Abela Pharm“) na web stranici www.abela.hr i o razlozima za njihovo korištenje te se primjenjuje kada god pristupite web stranici, nezavisno od uređaja koji koristite. Zadržavamo pravo povremeno izmijeniti ovu Politiku kada to zahtijevaju primjenjivi zakoni i propisi. Abela Pharm je voditelj obrade za upotrebu kolačića na web stranici www.abela.hr te daljnje informacije o načinu obrade osobnih podataka možete pronaći u našoj Izjavi o privatnosti.

Molimo Vas da nam se za dodatne informacije o ovoj Politici i korištenju kolačića javite na e-mail adresu: office@abela.hr.

Kada koristimo kolačiće?

Razlikujemo više vrsta kolačića, zavisno o njihovoj funkciji.

Tehnički kolačići su nužni kolačići koji web stranicu čine korisnom jer omogućavaju osnovne funkcije, kao što je primjerice navigacija i unijeti druge svrhe za koje web stranica koristi tehničke kolačiće. Prikupljanje i obrada podataka s pomoću tehničkih kolačića nužna je za ispravan rad web stranice pa ih iz tog razloga nije moguće isključiti.

Osim tehničkih kolačića, ova web stranica koristi i kolačiće za sljedeće svrhe:

Praćenje

Kolačići se koriste za prikupljanje statističkih podataka o tome kako korisnici upotrebljavaju naš sajt. Na primer, za:

  • prikupljanje povratnih informacija o zadovoljstvu korisnika putem ankete na našem web sajtu;
  • dobijanje uvida u to kako posetioci koriste veb sajt tako da možemo da ga poboljšamo u smislu njegove upotrebljivosti.

Ciljanje

Kolačići za „ciljanje” su povezani sa uslugama koje pružaju treće strane, kao što je dugme „Like” i „Share”. Treće strane pružaju ove usluge u zamenu za prepoznavanje da ste posetili našu web stranicu.

Povezivanje sa društvenim mrežama poput Fejsbuka može dovesti do toga da one koriste informacije o vašoj poseti kako bi na drugim veb sajtovima usmerile oglašavanje na vas.

Kolačići pružaju agencijama za oglašavanje informacije o vašoj poseti tako da one mogu da vam ponude oglase koji bi vas zanimali.

Svim ovim kolačićima upravljaju treće strane, a za dodatne informacije možete da pogledate obaveštenja o privatnosti na veb sajtovima samih trećih strana.

Time što koristite naš sajt prihvatate upotrebu kolačića za „ciljanje”. U nekim slučajevima prihvatanje ovih kolačića predstavlja uslov za korišćenje veb sajta; dakle, ukoliko ih onemogućite/blokirate ne možemo da garantujemo kako će naš sajt funkcionisati.

Možete da izaberete da trajno budete isključeni iz ovakvog tipa oglašavanja tako što ćete posetiti http://www.networkadvertising.org/choices

Nadalje, kolačići se mogu podijeliti na kolačiće prve strane i kolačiće trećih strana. Kolačiće prve strane postavlja vlasnik web stranice, a kolačiće trećih strana postavlja druga web stranica. Detaljan popis kolačića prve strane i trećih strana možete pronaći niže u odlomku 5 – Koje kolačiće koristimo?.

Je li potreban pristanak za korištenje kolačića?

Nakon učitavanja naše web-stranice prikazuje se Vam se Obavijest o kolačićima, u skladu s kojom možete odrediti svoje postavke u pogledu korištenja kolačića.

Dok će nužni kolačići uvijek biti postavljeni na uređaj posjetitelja, kolačići za praćenje i ciljanje bit će postavljeni samo ako date svoju privolu odabirom predmetnih kolačića, na način da označite kućicu pokraj pojedine vrste kolačića (opt-in). Ako ne omogućite sve kolačiće, možda nećete biti u mogućnosti koristiti sve funkcije web-stranice.

Koje kolačiće koristimo?

 

Nužni kolačići
Podgrupa kolačića Kolačići Korištenje Razdoblje čuvanja Prijenos trećim osobama
Upisati URL Upisati naziv kolačića Kolačići prve strane / kolačići treće strane Upisati razdoblje čuvanja Upisati kojim trećim osobama se prenose kolačići

 

Kolačići za praćenje
Podgrupa kolačića Kolačići Korištenje Razdoblje čuvanja Prijenos trećim osobama
Upisati URL Upisati naziv kolačića Kolačići prve strane / kolačići treće strane Upisati razdoblje čuvanja Upisati kojim trećim osobama se prenose kolačići

 

Kolačići za ciljanje
Podgrupa kolačića Kolačići Korištenje Razdoblje čuvanja Prijenos trećim osobama
Upisati URL Upisati naziv kolačića Kolačići prve strane / kolačići treće strane Upisati razdoblje čuvanja Upisati kojim trećim osobama se prenose kolačići

Kako mogu isključiti kolačiće?

Privola za upotrebu kolačića je opcionalna te svoju privolu možete povući u bilo kojem trenutku. Svi kolačići osim onih koji su nužni bit će brisani. Kako biste povukli svoju privolu, molimo Vas da kliknite na: unijeti lokaciju na web stranici gdje korisnik upravlja kolačićima.

Neke kolačiće možete blokirati putem postavki preglednika. Internet preglednici Vam omogućavaju da promijenite postavke u vezi sa kolačićima. U vašem internet pregledniku postavke kolačića se najčešće nalaze u meniju „Opcije” (Options) ili „Parametri” (Preferences). Niže navedene poveznice mogu biti od pomoći ako želite bolje razumjeti postavke. Za dodatne informacije iskoristite opciju „Pomoć” (Help) u svom internet pregledniku.

Podešavanje kolačića u Internet Explorer-u
Podešavanje kolačića u Firefox-u
Podešavanja kolačića u Chrome-u
Podešavanja kolačića u Safari-ju

Koje analitičke usluge trećih strana koristi ova web stranica?

GOOGLE ANALITIKA

Ova web stranica koristi Google Analytics za analizu korišćenja web stranice. Google Analytics upotrebljava kolačiće za prikupljanje standardnih podataka internetskih zapisnika i posetilaca ili podataka u anonimnom obliku. Informacije koje generira kolačić o vašoj upotrebi web stranice (uključujući IP adresu) prenose se Google-u. Informacije se zatim koriste za procenu korišćenja web stranice posetioca i za prikupljanje statističkih izveštaja o aktivnostima na websajtu.

Google-ova pravila o privatnosti dostupna su na adresi: https://www.google.com/policies/privacy/

Google je razvio dodatni program za pregledač za JavaScript Google analitike kojim se ona isključuje (ga.js, analytics.js, dc.js). Ukoliko želite da budete isključeni iz Google analitike, možete da preuzmete i instalirate dodatni program za svoj mrežni pregledač. Za dodatne informacije, kliknite ovde.

PRIKAZIVAČKI OGLAS (REMARKETING)

Ova web stranica implementira i može upotrebljavati Google Display oglas kako bi odražavala Vaše interese na webu (remarketing). Kako biste odredili svoje interese, Google će pratiti Vaše ponašanje na webu pomoću kolačića.

Možete pregledati, brisati ili dodati kategorije interesa sa svojim preglednikom pomoću Googleovog menadžera preporučenih oglasa, dostupnih na: https://adssettings.google.com/authenticated. Međutim, ovaj mehanizam za isključivanje upotrebljava kolačić, a ako izbrišete kolačiće iz Vašeg browser-a, mehanizam za isključivanje neće biti održavan. Kako bi se mehanizam održao u odnosu na određeni browser, trebali biste upotrebljavati Google-ov browser.

TIDIO LIVE CHAT USLUGA

Ovaj web-software nam omogućava da najbrži mogući način – u realnom vremenu – dostavimo odgovore na pitanja naših posetioca. Tidio je software koji podleže GDPR uredbama (više o njihovoj politici ovde).

BEZBEDNOSOSNI DODACI

Bezbednosni dodaci:

  • Wordfence
  • Limit Login Attempts
  • iThemesSecurity

mogu koristiti vašu ip adresu (anonimno) i blokirati je od pristupa websajtu ako postoji sumlja da se sa te ip adrese se šalju neovlašćeni upiti koji mogu nauditi websajtu i posredno korisnicima. Pluginovi mogu ažurirati javne “crne liste” sa ip adresama sa kojih su napadi identifikovati i tako zaštititi i druge sajtove koji koriste iste dodatke.

Izjava o odricanju od odgovornosti

Informacije na ovoj stranici koje se odnose na usluge i proizvode trećih strana su isključivo informativne prirode. Iako redovito ažuriramo sadržaj web stranice, ne možemo jamčiti potpunost, točnost, pouzdanost ili dostupnost sadržaja na web stranici koji se odnosi na informacije, proizvode, usluge ili grafiku trećih strana u vezi s upotrebom kolačića. U tom smislu, bilo kakvo oslanjanje na informacije o trećim stranama na našoj web stranici poduzimate na vlastiti rizik.

Osim toga, putem ove web stranice možete se povezati na druge web stranice koje nisu u vlasništvu društva Abela Pharm. Mi nemamo kontrolu nad prirodom, sadržajem, točnošću i dostupnošću tih lokacija. Postojanje takvih poveznica (linkova) na našoj web stranici ne znači nužno i suglasnost sa sadržajem ili mišljenjima izraženim unutar njih.